Kaip namuose pasigaminti ispanišką Paella? [foto + video + receptas]

Paella (tariasi paelja) – tradicinis ispaniškas patiekalas, kilęs iš Valensijos regiono. Ispanams ji reikškia daugiau, nei tik maistą. Paella tarsi pretekstas savaitgaliais susirinkti kelioms šeimos kartoms prie didelio stalo. Dažniausiai nacionalinis patiekalas gaminamas sekmadieniais, atvykus į užmiesčio rezidencijas. O kas nuosavybės gamtos prieglobstyje neturi, renkasi kavines ir barus, kurių specializacija – paeljos gamyba.

valensijietiška paella

Nacionalinis ispanų patiekalas gaminamos didžiulėse petelnėse, kurios patiekiamos ant stalo. Tiesiai iš jų paelja ir valgoma. Kol vyksta patiekalo gaminimas, ant pietų stalo patiekiami tapiai: svieste paskrudinta šviežia bulka, duona su humuso, pomidorų ar kitomis užtepėlėmis.

Paella, kaip plovas ar šašlykas, vieno teisingo recepto neturi. Tradicinė valensijietiška paella yra su vištiena ir triušiena. Ne mažiau populiaros Viduržemio jūros regione yra paellos su žuvimi ir jūros gėrybėmis. Madride teko ragauti ir paella negra (juoda paelja). Bet tai jau kitas panašus patiekalas Arròs negre su labiau „turistiniu“ pavadinimu.

Per mėnesį, praleistą Ispanijoje, paella ragavome du kartus. Mes gyvenome regione, kur šis patiekalas gimė. Paella ten tokia populiari, kaip Lietuvoje vasarą šaltibarščiai ar bulviniai patiekalai žiemą. Pirma pažintis su paella buvo namuose, kuriuose gyvenome. Antrą kartą paellja su jūros gėrybėm ragavome Rock Camp metu pas bičiulius ispaniško kaimelio bare.

valensijietiška paelja

Šis BlogamOre reportažas skirtas supažindinti su paeljos gaminimo vingrybes. Būtent eiliškumas – vienas iš svarbiausių dalykų ruošiant ispanišką paelja.

Paeljos gaminimas

Mūsų šefas Nacho gamino paella su menke ir žiediniais kopūstais (kalafijorais). Kitos sudedamosios dalys: artišokai, česnakai, „laiškiniai“ česnakai (nežinau, kaip tiksliai vadinasi), saldieji pomidorai (ES – ensaladas), pupos, alyvuogių aliejus, apvalūs ryžiai, paeljos prieskoniai su šafranu, druska. Dalis tarkuotų pomidorų tyrės buvo panaudota tapių užtepėlei gaminti (su alyvų aliejumi, česnaku ir druska). O kaip vyksta paeljos gamyba žiūrėkite video klipe. Skanaus!

Ar galima ispanišką paella pasigaminti namų sąlygomis Lietuvoje? Manau, kad taip. Tam reikės specialios keptuvės ir dujinės viryklės su stovu. O sudėtinių produktų nusipirkti Lietuvos parduotuvėse ar parsisiųsti internetu.

Parašykite komentarą